Váltson hidrogénre, megéri.

A gázkromatográfiás méréseknél számos vivőgázt lehet használni: hélium, hidrogén, nitrogén, argon. A rendszer teljesítményjellemzőit és az adott módszer lehetőségeit a vivőgáz jelentősen tudja befolyásolni, ezért nem mindegy, hogy milyen vivőgázt választunk a gázkromatográfunkhoz. Jelenleg a legtöbb esetben héliumra esik a választás, mert inert és jó elválasztást lehet vele elérni. Egyes alkalmazásokhoz előszeretettel nitrogént választanak (töltetes oszlopos alkalmazások), másokhoz hidrogént. Az argon használata nem jellemző. Célszerű ezért áttekinteni azt, hogy az analitikusoknak milyen lehetőségeik vannak a vivőgázt illetően, melyik milyen tulajdonságokkal bír, és hogy miért, milyen analitikai/gazdasági megfontolásból válasszuk egyiket vagy a másikat.

Az utóbbi években a hélium ára jelentősen emelkedett, ami előrevetítette azt, hogy alternatív vivőgázokra is nyitottak legyünk. Sőt, a rendszerünket függetleníthetjük a palackoktól, ha gázgenerátor szolgáltatja a vivőgázt.

Lineáris áramlási sebesség és elméleti tányérmagasság kapcsolata

Az oszlop hatékonysága változik a vivőgáz típusától és az alkalmazott lineáris áramlási sebességtől. Az adott vivőgázt használva olyan lineáris áramlási sebességet érdemes alkalmazni, amivel az elméleti tányérmagasság megfelelően alacsony szinten marad. Héliummal, kapilláris oszlopot használva nagyjából 30 cm/sec lineáris áramlás megfelelő az elválasztáshoz.

Szabályozási módok

Az sem mindegy, hogy állandó fejnyomást, állandó lineáris áramlási sebességet vagy állandó gázáramlást alkalmazunk a hőmérséklet gradiens során. A tényleges lineáris áramlási sebesség változik a hőmérséklettel, amit az alábbi diagram szemléltet.

Gradiens során, állandó áramlási sebesség vagy állandó fejnyomást alkalmazva a lineáris áramlási sebesség változik a hőmérséklettel. A lineáris áramlási sebességgel pedig az elméleti tányérmagasság, ami befolyásolja az oszlop hatékonyságát a futtatás során. Célszerű ezért állandó lineáris áramlási sebességet használni a stabil hatékonyság érdekében.

A vivőgáztípusok tulajdonságai, előnyök-hátrányok

Váltás hidrogén vivőgázra

A hélium gyorsabb mérést tesz lehetővé, mint a nitrogén és biztonságosabb, mint a hidrogén, ezért használ sok labor (még mindig) héliumot. De valljuk be, hogy a labornak nyereségesnek kell lennie, és a héliumhiány minden labort sújt. A vivőgáz választásánál figyelembe kell venni a detektor típusát és a meghatározandó komponenseket is. Emellett a hidrogén robbanásveszélyes (4% fölötti koncentrációban), ezért a rendszernek biztosítottnak kell lennie.

A hidrogén tökéletes választás vivőgázként, ami számos előnnyel jár:

Megnövelt sebesség – több mint adott idő alatt: nagyobb áramlással (mint hélium esetén) rövidebb futtatások lehetségesek kromatográfiás felbontás veszése nélkül.

Alacsonyabb kimutatási határok: a gyorsabb elválasztás élesebb csúcsokat eredményez, ami javítja a jel/zaj arányt és csökkenti a kimutatási határokat.

Hosszabb oszlop élettartam: gyorsabb elválasztás, alacsonyabb kolonna hőfok és kevesebb oszlopvérzés.

Költség megtakarítás: a hidrogén ára jóval alacsonyabb, mint a héliumé. A hidrogén generátor működtetéséhez víz kell és az igényeknek megfelelően folyamatosan biztosítja az ellátást.

A GC-2030 készülék három ponton is megelőzi a robbanást a GC kolonnatérben:

Az Advanced Flow Control (AFC) folyamatosan monitorozza a nyomást és a vivőgáz áramlását. A szivárgást azonnal érzékeli.

Kabantartás után a felhasználó aktiválhatja az automatikus szivárgás ellenőrzést, így a készüléket nem indíthatja, ha szivárgás észlelhető.

A beépített hidrogén érzékelő (opcionális) folyamatosan monitorozza az oszloptermosztát levegőjét, és leállítja az áramlást, ha a hidrogén koncentráció eléri az előre meghatározott 0,8-1,0% értéket.

GC-MS készülékek esetén (GCMS-TQ, GCMS-QP2020 és GCMS-QP2010 sorozatok)

Vivőgáz automatikus leállító funkcióval vannak ellátva. Az AFC a vivőgáz áramlást és a GC oszloptér fűtését is leállítja szivárgás esetén.

Ha a vákuumpumpa hiba miatt leáll, a vivőgázt is lekapcsolja a készülék automatikusan.

A GCMS készülékek verifikálása hidrogén vivőgáz esetén is lehetséges, a protokoll hidrogénre is kiterjed.

A GC oszlopterét is tesztelik, de a hidrogén nagy diffúzivitása miatt nem koncentrálódik az oszloptér egy részében.

A GCMS Solution szoftver fel van készítve hidrogén vivőgázra is.

Módszer transzfer

Felmerül a kérdés, hogy rendben, hogy héliumról hidrogénre váltok, de mi lesz a jelenlegi módszeremmel és elválasztási hatékonyságommal? Ebben nagy segítséget nyújt az EZGC (Restek) Method Translator ingyenesen letölthető program.

A programmal GC-n és GCMS-en, valamint GC-ről GCMS-re és GCMS-ről GC-re való váltással együtt is lehet kalkuláltatni a héliumról hidrogénre való váltást. Továbbá, ha ugyanolyan álló fázisú, de eltérő dimenziójú oszlopot kívánunk használni, akkor is hasznos a program. Hatékonyságát az alábbi kísérlet bizonyítja.

70 növényvédőszert mértek hélium vivőgázzal, majd a programmal hidrogén vivőgázra kalkulált módszerből és az eredetiből is komponensenként korreláltatták a lineáris reteniós index (LRI) értékeket.

A diagram jól bizonyítja a program alkalmazhatóságát hélium-hidrogén váltáshoz.

Megoldás a hidrogén biztosítására: Claind HyGen hidrogéngenerátor

Vivőgáznak tervezve GC, GC-MS és „gyors GC” alkalmazásokhoz

A készülék vivőgáz és detektorgáz igényét is egyszerre biztosítja FID, NPD, FPD detektorok esetén.

UHP tisztaság, amely megfelel a nyomelemzés követelményeinek.

Biztonsági rendszer hallható riasztásokkal, kijelző üzenetekkel és automatikus leállítással gázszivárgás esetén.

Az automatikus inert gázra történő átkapcsolás lehetősége gázszivárgás esetén.

Akár 4 generátor is párhuzamosan kapcsolható.

Moduláris konfiguráció.

A nagy tisztaságú gáz előállítása érdekében, innovatív HT PEM cellával szerelt.

Cserélhető víztartály a könnyű tisztításért és vízcseréért; automatikus vízbetöltő szivattyú a külső vízellátáshoz.

Karbantartás: az ioncserélő zsák és a szárító egyszerű cseréje csak 50 000 liter H2 után.

CPU érintőképernyős kijelzővel CAN-BUS csatlakoztatható a generátorokhoz (legfeljebb 32 egység), amely lehetővé teszi a működési állapot felügyeletét.

A hidrogéntermelés arányos a fogyasztással, így a gáztárolás minimális a készüléken belül.

A CPU LAN csatlakozással van ellátva

Összefoglaló

A hélium költségei tovább emelkednek, és elérhetősége egyre bizonytalanabbá válik. Az alternatív hidrogén hatékonyabb szétválasztást tesz lehetővé akár kétszer gyorsabban, mint a hélium, és egyértelmű előnyöket kínál a mintakapacitás és a laboratóriumi termelékenység tekintetében. A GC-2030 intelligens biztonsági funkciói, mint a vivőgáz szabályozás, az automatikus szivárgásellenőrzés és a beépített hidrogén-érzékelő megakadályozzák a hidrogén-koncentráció emelkedését a GC oszloptérben és biztonságos működést tesz lehetővé.

Váltson hát hidrogénre és generátorra, megéri!

Ha tetszett, oszd meg:

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálnia?

  • hozzáférhet védett tartalmakhoz, applikációkhoz
  • feliratkozhat szakmai hírleveleinkre, melyekben értesítjük az Ön szakterületét érintő friss hírekről
  • igénybe veheti online support szolgáltatásunkat

addRegisztrálok

Friss tartalom

A bomlásból származó hisztamin és tiramin, a hisztidin és a tirozin degradációjából keletkezik mikroorganizmusok hatására. Ha a lefogyasztott élelmiszerek, előre feldolgozott termékek, vörös húsú halak mint tonhal, bonito, makréla stb., nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak, akkor ételmérgezési tünetek jelentkezhetnek úgy mint láz, kiütések, szívdobogás. Az erjesztett élelmiszerekhez -mint bor vagy sajt- szintén kapcsolódhat hasonló jelenség. Ezenkívül a tiramin is erősítheti a hisztamin toxicitását, és az élelmiszerrel összefüggő migrén okozójaként jelentették.

Bár Japánban nincsenek speciális hisztaminnal kapcsolatos előírások, más országokban, beleértve az Egyesült Államokat és az EU-t, a hal- és halászati termékekre vonatkozóan a Codex (Nemzetközi Élelmiszer Szabványok) szabályozási határértékeit állapították meg. Mivel a tiramin és a hisztamin -az aminosavakhoz hasonlóan- aminocsoportot tartalmaz, a fluoreszcencia detektálása lehetséges az orto-ftal-aldehiddel (OPA) való derivatizálással. Itt bemutatunk egy példát a tiramin és a hisztamin elemzésére a Prominence Amino Acid Analysis rendszer segítségével, amelyben a detektálást oszlop utáni fluoreszcens származékképzéssel végezzük. Az ehhez az alkalmazáshoz rendelkezésre álló mozgófázis és reagens készlet tartalmazza a szükséges mozgófázisokat és reagenseket, így kiküszöbölik a mozgófázis előkészítésétéből adódó bizonytalanságot. Ezen kívül, mivel a minta előkezelése csak szűrést és hígítást tartalmaz ennél az alkalmazásnál, így az elemzés bonyolult feldolgozás nélkül is elvégezhető.

2021. szeptember 1-től a Simkon Kft. látja el a Biotage teljes körű képviseletét Magyarországon.

A tandem tömegspektrométer és a Probe Electrospray Ionization (PESI) módszer kombinációja lehetővé teszi Everolimus és Abirateron komponensek kvantitatív vizsgálatát plazmából, közvetlenül a fehérjekicsapást követően.

A megfelelő rendszerindítási folyamat: a HPLC rendszer ekvilibrálása és a specifikus rendszeralkalmassági teszt (SST) futtatása kritikus lépések az LC futtatások előtt azért, hogy biztosítsuk a magas adatminőséget (reprodukálhatóság, pontosság, stb.) és hogy csökkentsük a karbantartás költségeit, növeljük az oszlop élettartamát. Ezek a lépések időigényesek a felhasználó számára, de ha nem megfelelően végzi ezeket el, az adatromláshoz és a szükséges újramérés miatti időveszteséghez vezetnek. Ebben az összefoglalóban azt mutatjuk be, hogy a Shimadzu hogyan tudja automatikusan felkészíteni a készüléket a mérésre.

A sejttenyésztési folyamatok optimalizálása és ellenőrzése elengedhetetlen a biofarmakonok termelési hatékonyságának növeléséhez. A sejtterápia területén -beleértve a regeneratív gyógyászati eljárásokat is- különösen fontossá vált a tenyésztési folyamatok fokozott ellenőrzése, csökkentve ezzel a sejtek variabilitását és javítva a sejtek tömegtermelésének konzisztenciáját. Ezen célokra hasznos információt ad a kutatóknak a sejttenyészet felülúszó összetevőinek monitorozása. Jelenleg a tenyésztési folyamat felügyeletét pH méréssel, oldódó gázok és néhány komponens, pl.: glükóz, glutamin, laktát és ammónia mennyiségének mérésével végzik.

A műszerek leállása gyakran költséges és időigényes, de legtöbbször a problémák gyorsan megoldhatóak némi hibaelhárítási ismerettel.

 

Az LC és GC kromatográfiás hibaelhárítási útmutató célja, hogy segítse a kromatográfusokat a gyakori LC vagy GC problémák felmérésében. A füzet tartalmazza, hogyan lehet hatékonyan elhárítani és kijavítani ezeket a problémákat, hogy lehetővé tegye a rendszer újraindítását és az elemzések folytatását.

A hagyományos metanizálóval ellentétben nem kell a rendszert átalakítani és plusz gáz bevezetése sem szükséges ahhoz, hogy CO-t és CO2-t tudjunk mérni FID detektorral, széles koncentrációtartományban. A metanizálás az átalakított FID fúvókában történik meg, a fúvóka cseréje és használata is egyszerű. Beszerelhető Shimadzu GC-2030 készülékek FID detektorába. Ajánljuk mindenkinek, aki CO-t és CO2-t is mérni szeretne gázmintákból FID detektorral a rendszer átalakítása nélkül.

Teljesen automatizált online fehérjeemésztés, affinitás alapú leválasztás, intakt tömegelemzés, gyógyszerek és a gazdasejt fehérjék peptid feltérképezése egyetlen elemzésben.

Váltson hidrogénre, megéri.

A gázkromatográfiás méréseknél számos vivőgázt lehet használni: hélium, hidrogén, nitrogén, argon. A rendszer teljesítményjellemzőit és az adott módszer lehetőségeit a vivőgáz jelentősen tudja befolyásolni, ezért nem mindegy, hogy milyen vivőgázt választunk a gázkromatográfunkhoz. Jelenleg a legtöbb esetben héliumra esik a választás, mert inert és jó elválasztást lehet vele elérni. Egyes alkalmazásokhoz előszeretettel nitrogént választanak (töltetes oszlopos alkalmazások), másokhoz hidrogént. Az argon használata nem jellemző. Célszerű ezért áttekinteni azt, hogy az analitikusoknak milyen lehetőségeik vannak a vivőgázt illetően, melyik milyen tulajdonságokkal bír, és hogy miért, milyen analitikai/gazdasági megfontolásból válasszuk egyiket vagy a másikat.

Az utóbbi években a hélium ára jelentősen emelkedett, ami előrevetítette azt, hogy alternatív vivőgázokra is nyitottak legyünk. Sőt, a rendszerünket függetleníthetjük a palackoktól, ha gázgenerátor szolgáltatja a vivőgázt.

A környezetanalitika egyik alappillére a vízanalitika. A természeti erőforrások -például a folyók, az óceánok és a talaj- végesek, és mindannyian kötelesek vagyunk megőrizni azokat a jövő generációinak számára. A világban, amelyben ma élünk, továbbra is jelentős terhelésnek tesszük ki ezeket az erőforrásokat olyan gyakorlatok révén, mint az ipari gyártás. Alapvető fontosságú tehát, hogy az újrahasznosítás, az erőforrások újrafeldolgozása és a szennyezés csökkentése révén megőrizzük és megvédjük környezetünket. Ezeket csak pontos monitorozással és elegendő mennyiségű méréssel lehet megvalósítani. A Shimadzu ICPMS-2030 egyszerű, robusztus és pontos eszköz a minták mérésére, hogy az újrafeldolgozási folyamatok és a gyártási folyamatok megfelelően és felelősségteljesen irányíthatóak legyenek.