Az új Shimadzu Gas Selector 2030 egység bemutatása

Gázkromatográf rendszerek igények szerinti összeállításánál felmerülő kérdés, hogy mi lesz a vivőgáz. A hélium megfelelő, de magas ára miatt gáztakarékosság javasolt, amit a Shimadzu gázkromatográfok szoftveresen, a split arány csökkentésével biztosítani is tudnak mérés közben. A hidrogén elválasztás szempontjából megfelelő, egyes alkalmazásokhoz kifejezetten előnyös és az ára is kedvezőbb, mint a héliumé, de veszélyessége miatt nem preferált. A nitrogén bizonyos alkalmazásokhoz szükséges, például TCD detektorokhoz.

Gáztakarékosságra és a vivőgáz-adta lehetőségek bővítésére jó megoldást kínál a Shimadzu Gas Selector 2030 egysége.

A Split/Splitless injektálás során a carrier gas saver funkció lehetőséget biztosít arra, hogy a minta injektálását követően, mikor a minta már az oszlopon van, csökkentsük a split arányt a mérés hátralévő részében, csökkentve ezzel a gázfogyasztást. Az opcionális Gas Selector egységgel héliumról automatikusan alternatív gázra (például nitrogénre) vált a készülék a mérésen kívüli periódusban. A Gas Selector egység működése kontrollálható a LabSolutions programból, így a vivőgáz-váltás módszerhez vagy a szekvencia végéhez rendelhető.

Napi 5 óra mérés esetén a vivőgáz takarékossági funkció és a Gas Selector kombinált használatával 90%-kal lehet csökkenteni a héliumfogyasztást.

A gázkromatográfiás méréseknél számos vivőgázt használnak mint a hélium, hidrogén és nitrogén. Ezek közül a leggyakoribb a hélium. Az utóbbi idők héliumhiánya miatt az ára meredeken emelkedett, ami miatt érdemes takarékoskodni vele. Erre ad megoldást a Gas Selector egység, ami két gáz közül tud választani. A váltás elektronikusan vezérelhető a GC paneljéről és szoftverből is. A váltás pillanatában keveredik a két gáz, ezért átállási (öblítési) idő szükséges, ami GC-FID esetében 10-15 perc. A második gázt nem csak öblítésre használhatjuk standby módban, hanem például hidrogén és hélium használatakor a két vivőgázzal eltérő elválasztást lehet elérni, így nemcsak a takarékoskodásra, de a mérésre is felhasználhatjuk az alternatív gázt. A Gas Selector egység már installált GC-2030 készülékekbe is bármikor beszerelhető.

A LabSolutions szoftver felülete jelzi, hogy melyik gáz áramlik a rendszeren és váltásnál jelzi azt is, hogy mennyi van hátra az átállási időből

Felhasználási lehetőségek:

A hélium nitrogénre cserélése, amikor nincs mérés (standby mód).

TCD detektor esetén a vivőgázok eltérő vezetőképessége miatt különböző érzékenységgel lehet mérni.

TCD esetén az oxigén mérése argon vivőgázzal lehetséges (tipikus probléma). A Nitrogén-Argon váltás lehetséges.

Hidrogén vivőgáz esetén a mintasorozat után héliumra lehet váltani, mert az biztonságos.

Hasznos funkció, ha két ugyanolyan palackot kötünk rá. Az egyik palack kifogyásakor (a beállított minimumnyomást elérve) átvált a másik palackra. 

Installálható GC-2030 készülékhez, vezérelhető LabSolutions 5.99 verziótól.

Ha tetszett, oszd meg:

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálnia?

  • hozzáférhet védett tartalmakhoz, applikációkhoz
  • feliratkozhat szakmai hírleveleinkre, melyekben értesítjük az Ön szakterületét érintő friss hírekről
  • igénybe veheti online support szolgáltatásunkat

addRegisztrálok

Friss tartalom

Ivóvíz határérték perklorát, klorát, klorit és bromit komponensekre nagyon alacsony, µg/L (ppb) tartományban vannak, amit a hagyományos ionkromatográf rendszerekkel szinte lehetetlen elérni.

Ezek mérését ezért vagy a rendszer módosításával, vagy alternatív méréstechnikával kell végezni.

Jelen összefoglalóban néhány Shimadzu-alkalmazást mutatunk be ezen komponensek vízmintákból történő mérésére.

Az új Shimadzu Gas Selector 2030 egység bemutatása

Gáztakarékosságra és a vivőgáz-adta lehetőségek bővítésére jó megoldást kínál a Shimadzu Gas Selector 2030 egysége.

A metanol és az acetonitril szerves oldószerek, amiket a fordított fázisú folyadékkromatográfiában gyakran alkalmaznak. A fizikai-kémiai tulajdonságaik eltérnek, ezért ebben az összefoglalóban 7 kulcsfontosságú különbségüket mutatjuk be, amiket érdemes szem előtt tartani a fordított fázisú folyadékkromatográfiás alkalmazásoknál.

A gyógyszeriparban felhasznált etanol tisztaságának teljesítenie kell a gyógyszerkönyvekben rögzített minőséget, melyek közül cikkünkben a szennyezők spektrofotometriás vizsgálatának műszeres és szoftveres megoldását mutatjuk be.

A Shimadzu első LC-MS/MS készülékének a megjelenése után nem csak a hardver és a szoftver fejlesztésén dolgozik, de olyan módszercsomagok kidolgozásán is, amivel nagymértékben meg tudja könnyíteni a felhasználók dolgát. A módszercsomagok olyan költségtakarékos megoldást kínálnak, amivel ezt a hosszú fejlesztési időt lehet csökkenteni.

SIL-40 automata mintaadagoló hasznos minta-előkészítési funkcióinak bemutatása.

Megnövelt analitikai hatékonyság és sokoldalú integrált adatkezelés a SIL-40 sorozat automata mintaadagolóinak kettős injektálás funkciójával.

A GC-2010 Pro készülék a rutin gázkromatográfok új generációja. Gyors fűtési és hűtési sebessége csökkenti az analízis idejét és nagyobb mintaszám mérését teszi lehetővé. A GC-2010 Plus technológiáját használva kombinálja a könnyű kezelést és a hatékony mérést kiváló érzékenység és precizitás mellett.

A korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is tartunk kromatográfiás tanfolyamokat, hogy ügyfeleink és partnereink tovább mélyíthessék a kromatográfiás ismereteiket.