A perklorát a természetben is előforduló ion. Ásványokban van jelen, valamint a légkörben fotokémiai reakció következtében is keletkezik. A komponens nagyon jól oldódik vízben, és a disszociáció után stabil perklorát ion keletkezik. Az ivóvízzel (vagy más forrásból) bevitt túlzott mennyiségű perklorát csökkenti a pajzsmirigy működését, ami megnövekedett egészségügyi kockázatot jelent. Továbbá, a hagyományos víztisztítási technológiákkal nehéz a vízből eltávolítani a perklorátot.
A klorát, klorit és bromát a víztisztítási lépések során kerülhet az ivóvízbe részben az ózonkezelés során, részben a nátrium-hipoklorit (hypo) szennyezőjeként.
Ivóvíz határérték ezekre a komponensekre nagyon alacsony, µg/L (ppb) tartományban vannak, amit a hagyományos ionkromatográf rendszerekkel szinte lehetetlen elérni.
Ezek mérését ezért vagy a rendszer módosításával, vagy alternatív méréstechnikával kell végezni.
Jelen összefoglalóban néhány Shimadzu-alkalmazást mutatunk be ezen komponensek vízmintákból történő mérésére.

1. Perklorát mennyiségi mérése ivóvízből szuppresszált anionkromatográf-egyszeres kvadrupól tömegspektrométer rendszeren

Az anionok meghatározása hagyományosan ionkromatográf rendszeren történik. Eluensként karbonátos (Na-karbonát vagy NaH-karbonát) eluens szolgál, az elválasztás anionkromatográfiás oszlopon történik. Az anionok elválasztása így megfelelő, de a detektorként szolgáló vezetőképesség detektor (CDD) nagy alapvonalat produkál az átáramló nagy mennyiségű karbonát miatt. Ezért a rendszerbe szuppresszor egységet is kötnek, ami ezt a jelszintet jelentősen csökkenteni tudja, amivel lehetővé válik az anionok detektálása is. A még ennél is érzékenyebb mérésre már nem elegendő a vezetőképesség detektor, tömegspektrométer szükséges. A tömegspektrométer számára a kis mennyiségű karbonát is kirakódást eredményez az ionforrásban, valamint a jobb ionizációhoz make-up folyadékáram is szükséges. Az alkalmazás a Shimadzu új elektrokémiai szuppresszor egységét használva, egyszeres kvadtupól tömegspektrometriás detektálással az alábbi rendszer-konfigurációval valósul meg:
A módszer detektálási határa perklorátra 0.05 ppb, a precizitás, pontosság és visszanyerési hatásfok pedig megfelel az EPA 332.0 előírásnak. Az alkalmazást teljes terjedelmében itt olvashatja:

2. Perklorát mennyiségi mérése ivóvízből hármas kvadrupól tömegspektrométer rendszeren

A perklorát mérése Shimadzu LCMS-8050 TQ-MS rendszeren történik. Az anyaion is igen kis tömegű, de keletkeznek belőle fragmensek, ami miatt az MRM átmenet mérése lehetséges. Ennek köszönhetően szelektívebb módszerünk lesz, mint egyszeres kvadrupól esetében. Az alkalmazásban kétféle oszlop összehasonlítása található, amikhez nem szükséges karbonátos eluens. Az illékony eluens-módosítók használata miatt nem szükséges diverter szelep sem, így az áramlás folyamatosan az ionforrás felé áramlik. A kalibrációs tartományok 1-25 és 1-50 µg/L közt alakultak. Ezzel a konfigurációval egyéb ionok mérése is lehetséges.
Az alkalmazást teljes terjedelmében itt olvashatja:

3. Klorát, Bromát, Perklorát és Klorit mennyiségi mérése ivóvízből hármas kvadrupól tömegspektrométer rendszeren

A módszer az LCMS ionforrása számára kompatibilis eluens-módosítókkal dolgozik. Az ionok mennyiségi meghatározása Shimadzu LCMS-8060 készüléken, MRM átmenetek alapján történik.
Az alkalmazást teljes terjedelmében itt olvashatja:
A vízlaborok számára az ionkromatográf mellett előbb-utóbb szükségessé válik hármas kvadrupól tömegspektrométer használata, és nem feltétlen az ionkromatográfhoz (hanem külön folyadékkromatográfhoz) való csatolása. A hármas kvadrupól alkalmas számos más komponens, mint például a glifozát-glifozinát-AMPA csoport és egyéb, nagyszámú növényvédőszer-csoport azonosítására és mennyiségi meghatározására is. A Shimadzu nem csak világszínvonalú, érzékeny műszereket, de felhasználóbarát szoftvereket is biztosítani tud a felhasználói számára.
A Simkon Kft. pedig a műszerek mellé szakmai tanácsadást, felhasználói támogatást is nyújt.

Ha tetszett, oszd meg:

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálnia?

  • hozzáférhet védett tartalmakhoz, applikációkhoz
  • feliratkozhat szakmai hírleveleinkre, melyekben értesítjük az Ön szakterületét érintő friss hírekről
  • igénybe veheti online support szolgáltatásunkat

addRegisztrálok

Friss tartalom

Ivóvíz határérték perklorát, klorát, klorit és bromit komponensekre nagyon alacsony, µg/L (ppb) tartományban vannak, amit a hagyományos ionkromatográf rendszerekkel szinte lehetetlen elérni.

Ezek mérését ezért vagy a rendszer módosításával, vagy alternatív méréstechnikával kell végezni.

Jelen összefoglalóban néhány Shimadzu-alkalmazást mutatunk be ezen komponensek vízmintákból történő mérésére.

Az új Shimadzu Gas Selector 2030 egység bemutatása

Gáztakarékosságra és a vivőgáz-adta lehetőségek bővítésére jó megoldást kínál a Shimadzu Gas Selector 2030 egysége.

A metanol és az acetonitril szerves oldószerek, amiket a fordított fázisú folyadékkromatográfiában gyakran alkalmaznak. A fizikai-kémiai tulajdonságaik eltérnek, ezért ebben az összefoglalóban 7 kulcsfontosságú különbségüket mutatjuk be, amiket érdemes szem előtt tartani a fordított fázisú folyadékkromatográfiás alkalmazásoknál.

A gyógyszeriparban felhasznált etanol tisztaságának teljesítenie kell a gyógyszerkönyvekben rögzített minőséget, melyek közül cikkünkben a szennyezők spektrofotometriás vizsgálatának műszeres és szoftveres megoldását mutatjuk be.

A Shimadzu első LC-MS/MS készülékének a megjelenése után nem csak a hardver és a szoftver fejlesztésén dolgozik, de olyan módszercsomagok kidolgozásán is, amivel nagymértékben meg tudja könnyíteni a felhasználók dolgát. A módszercsomagok olyan költségtakarékos megoldást kínálnak, amivel ezt a hosszú fejlesztési időt lehet csökkenteni.

SIL-40 automata mintaadagoló hasznos minta-előkészítési funkcióinak bemutatása.

Megnövelt analitikai hatékonyság és sokoldalú integrált adatkezelés a SIL-40 sorozat automata mintaadagolóinak kettős injektálás funkciójával.

A GC-2010 Pro készülék a rutin gázkromatográfok új generációja. Gyors fűtési és hűtési sebessége csökkenti az analízis idejét és nagyobb mintaszám mérését teszi lehetővé. A GC-2010 Plus technológiáját használva kombinálja a könnyű kezelést és a hatékony mérést kiváló érzékenység és precizitás mellett.

A korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is tartunk kromatográfiás tanfolyamokat, hogy ügyfeleink és partnereink tovább mélyíthessék a kromatográfiás ismereteiket.