Shimadzu GC-2010 Pro
Termék kategória

A GC-2010 Pro készülék a rutin gázkromatográfok új generációja. Gyors fűtési és hűtési sebessége csökkenti az analízis idejét és nagyobb mintaszám mérését teszi lehetővé. A GC-2010 Plus technológiáját használva kombinálja a könnyű kezelést és a hatékony mérést kiváló érzékenység és precizitás mellett. 

Flexibilis kialakítás számos alkalmazásra

Egyszerre akár két analitikai csatornán lehet mérni.

Kiváló reprodukálhatóság

Az összes egység, beleértve az oszlop termosztátot, áramlásszabályozót és minta injektor egységet is, átfogóan optimalizálták a fejlesztés során, hogy elérje a világszínvonalú csúcsterület és csúcsmagasság ismételhetőséget. A nagy párologtatási kapacitás biztosítja a kiváló ismételhetőséget, még a nagyon illékony (például aceton) oldószerek használata esetén is. A retenciós idők hosszú távú stabilitását az áramlásszabályozó egységbe (AFC) épített szobahőmérséklet-kompenzációs funkció biztosítja. 

Nagy sebességű analízis

Nagy sebességű analízis lehetséges a kis átmérőjű kapilláris oszlopokkal, ami csökkenti az analízis időt és növeli az adott idő alatt mérhető minták számát. A GC-2010 Pro kiváló áramlás és nyomásszabályozó egységekkel bír, ami a gyors analízishez szükséges követelményeket teljesíti, hagyományos konfiguráció mellett, és ténylegesen növeli az analízis hatékonyságát. 

Ábra: Kávé aroma komponenseinek analízise.

Oszloptér gyors fűtése/hűtése

A GC-2010 Pro készülékben dupla ventilátor kapott helyet, ami lehetővé teszi, hogy 450℃-ról 50℃-ra mindössze 3.4 perc alatt hűtse le a kolonna teret. Ezzel az analízis idő is jelentősen csökken. 

Az állandó lineáris áramlási sebesség mód gyorsan meghatározza az elválasztási beállításokat

Az állandó lineáris áramlási sebesség módban az elválasztáshoz elengedhetetlen a vivőgáz pontos szabályozása és optimális elválasztást érhetünk el vele, összehasonlítva a korábban alkalmazott szabályozással, ahol a fejnyomást és az áramlási sebességet lehetett beállítani/változtatni. 

Vivőgáz takarékossági funkció csökkenti a héliumfogyasztást

A gáztakarékossággal csökkenthető működési költség lehetősége fontos lehetőség a gázkromatográfiás méréseknél. A GC-2010 Pro mérés közben úgy csökkenti a gázfogyasztást, hogy injektálás után minimálisra csökkenti a split arányt, illetve a mérések végeztével automatikusan képes lekapcsolni.

Ebben a példában a split arány 200 mL/perc, amit csak az injektálásnál állít be, utána visszaveszi 20 mL/percre és a mérés további részében, valamint két mintasorozat között is tartja ezt az alacsony áramlást. 

Iparágvezető detektor érzékenység

A nyomnyi mennyiségek mérésére folyamatosan bővülő igény van, amire válaszként a GC-2010 Pro készülék minden detektorának érzékenysége kompakt kialakítással párosulva válaszol. Az új lángfotometriás detektor (FPD) és lángionizációs detektor (FID) jelentősen megnövelt érzékenységet biztosít.

Lángionizációs detektor FID

A nagy érzékenység köszönhető a detektor gázok alapos tisztításának és a legújabb zajcsökkentő technológiának. 

Lánfotometriás detektor FPD

Kompakt kialakítás nagyobb lángstabilitás jellemzi, ami a fúvóka kialakításának köszönhető. Továbbá, a dupla fókuszálás miatt kiváló, ultra nagy érzékenység jellemzi. A kettős fókuszálású rendszerben az interfész filterhez egy lencse is be lett építve, ami a fényt jobban fókuszálja a fotoelektronsokszorozóba.

Nagy hatékonyságú injektor egységek

Az analízis céljától és a minta típusától függően szükséges kiválasztani a megfelelő injektort. A GC-2010 Pro készülékhez három injektor egység közül lehet választani.

Split/splitless injektor (SPL)

 • Kapilláris oszlopoknál split/splitless injektálásra használatos.
 • Az alap konfiguráció is alkalmas az AFC nagy hatékonyságának köszönhetően, hogy keskeny kapilláris oszlopokkal gyors GC elválasztást alkalmazzunk.
 • A gáztakarékossági funkció csökkentett split aránnyal takarít meg gázt.
 • Lehetőség van nagy nyomású injektálásra is.
 • A purge flow tetszőlegesen állítható. Ez megakadályozza a keresztszennyezést.

Direkt injektor egység (WBI)

 • A 0.45mm-nél nagyobb belső átmérőjű oszlopoknál alkalmazott teljes mintainjektálás lehetséges.
 • A szeptum purge csatorna megakadályozza az oldószer tailing jelenséget.
 • Ugyanazt a linert alkalmazza, mint a splitless injektálás, ami egyszerűsíti a használatot. (szabadalmaztatott)

On-column/programozott hőmérsékletű elpárologtatás injektor (OCI/PTV)

 • Hőmérséklet programozható injektor
 • A mintát alacsony hőmérsékletű injektorba injektálja, majd a hőmérséklet emelésével forráspont szerint is tudja a komponenseket diszkriminálni. A hőmérsékletre érzékeny komponensek analízisére kifejezetten alkalmas.
 • Konfigurálható hűtött oszlopra történő injektálásra (OCI) vagy programozható hőmérsékletű elpárologtatás (PTV) injektálási módra.
 • Inert kvarc PTV linert használ.
 • Opcionális OCI liner alkalmas arra, hogy kapilláris oszlopot kössünk az injektorba, 0.53 mm-es előtétoszlop nélkül. (Ezért csatlakozó sem kell.)

Nagy érzékenységű detektorok

Nagy érzékenységű detektorok teljes palettája biztosítja a felhasználóknak az applikációk széles skálájának kiszolgálását.

Minden detektor nyomásszabályozóval (APC) van felszerelve, ami digitálisan szabályozza a detektorok gázszükségletét, külön-külön. A hidrogéngáz biztonságos használata miatt ezek a csőcsatlakozók fordított menetesek, amik megakadályozzák a helytelen bekötést (FID, FPD, FTD).

Lángionizációs detektor (FID)

 • Nagy érzékenység érhető el a detektorgázok alapos tisztítása és a hatékony zajcsökkentő funkció miatt.
 • Automatikus begyújtási, újragyújtás és láng kioltási funkciók
 • Visszacsatolási funkció nullára csökkenti a gázelvételt, mikor érzékeli, ha a hidrogén láng kialszik.
 • A hydrogén gázcsatlakozók fordított menetesek a helytelen bekötés elkerülése miatt.

Elektronbefogásos detektor (ECD)

 • Elektrofil komponensek mérésére, valamint szerves klórtartalmú komponensek, fémiont tartalmazó szerves vegyületek és C=O kettőskötést tartalmazó vegyületek mérésére alkalmas.
 • Az ECD detektorcellán belüli gázáramlás útjának alapos szimulációjával kifejlesztettek egy gázáramlási útvonalat és érzékelési struktúrát (Contact Free technológia), hogy minimalizálják a kromatográfiás oszlopból áramló minták és a kollektor, valamint a nikkelhuzal-forrás közötti kapcsolatot, ami jelentősen javítja az ECD detektorcella tartósságát.

Hővezetőképességi detektor (TCD)

 • Mikrotérfogatú cell a keskeny csúcsalakok miatt
 • Az analízis nem befolyásolja a kolonnatér hőmérséklete

Láng termoionos detektor (FTD)

 • Szerves nitrogén és foszfor tartalmú komponensek, mint például növényvédőszerek mérésére
 • A kollektor cseréje eszköz nélkül történik
 • A lúgos forrás regeneráló kit (opcionális) csökkenti az üzemeltetési költségeket.
 • A hidrogén gáz csatlakozói fordított menetesek, ami gátolja a hibás bekötés lehetőségét.

Lángfotometriás detektor (FPD)

 • Peszticidek, szagkomponensek, foszfor és kéntartalmú komponensek, valamint szerves óntartalmú komponensek mérésére.
 • A kettős fókusz rendszer nagy érzékenységet biztosít.
 • A napi rendszerességű tisztítás elvégzéséhez ki kell venni az interfész filtert, ami szerszám használata nélkül megoldható.

Automata mintaadagoló (AOC-20 sorozat)

 • Könnyű installálni és levenni.
 • Az AOC-20s mintatálcával akár 150 minta is kezelhető (1,5 mL-es vial-ok).
 • A dual injektor rendszer két db AOC-20i-t kezel és ezek párhuzamosan működtethetőek, ha nagy a mintaszám.

Advanced Flow Technology (AFT)

Az Advanced Flow Technology kapilláris gázkromatográf rendszerekhez tartozó technikák alapfeltétele, mint a backflush (visszafúvatás), heart cut (a kromatogram egy részének kivágása) és detector switching (detektorváltás). Nagy hatékonyságot és jó elválasztást biztosít még a komplex mátrixokból történő mérés során is. Az alkalmazásához szükséges speciális szoftver ingyen letölthető az alábbi linken:

https://www.shimadzu.com/an/gc/advflowtech/aft-dl.html

Backflush rendszer (visszafúvatás)

A bakflush rendszer a vizsgálandó komponensek elúciója után megfordítja a vivőgáz áramlási irányát az oszlopban, így a későn eluálódó, magas forráspontú komponenseket a split ágon vezeti ki a rendszerből. Azzal, hogy ezeket nem a detektor felé irányítja, csökkenti az analízis idejét, mivel nincs szükség hosszú kifűtési szakaszra; óvja a detektort a szennyeződéstől; és kiküszöböli a retenció csúszást is, amit a szennyeződés jelenléte okozhat.

Heart cutting rendszer (a kromatogram egy részének kivágása)

A heart cutting rendszerben két eltérő polaritású kolonna van úgy összekötve, hogy az első kolonnáról érkező kromatogram egy részét át lehet irányítani a második kolonnára. Specifikus komponensek bonyolult mátrixból történő mérése lehetséges, amik egy oszlopon nem választhatók el.

Detektor osztó rendszer (detektorváltás)

Az analitikai oszlopról érkező áramlást meg lehet ezzel a lehetőséggel osztani két detektor között. Egy anaízisből így két kromatogram keletkezik, ami amellett, hogy növeli a termelékenységet, időt és pénzt takarít meg. Általános és szelektív detektorok kombinációjával jobb lesz az analitikai pontosság és a mérés lehetséges a szennyezettebb mintákból is.

A különböző analitikai céloknak megfelelő készülék konfigurációk

Headspace (gőztéranalízis) rendszer (HS-20)

A mintát zárt edényben adott ideig, adott hőmérsékleten tartja a készülék, majd a gőztérből történik a mintavétel. Illékony komponensek szilárd vagy folyadék mintákból való mérésére alkalmazható.
 

Rendszer konfiguráció: GC-2010 Pro + HS-20
 

Alkalmazások:
Oldószermaradék vizsgálat gyógyszerekből
Illatanyagok mérése élelmiszerekből

Headspace (gőztéranalízis) rendszer (HS-10)

A HS-10 egy költéghatékony mintaadagoló. Számos funkciót tartalmaz, amit a nagyobb modell is, de az ára kedvezőbb.
 

Rendszer konfiguráció:GC-2010 Pro + HS-10
 

Alkalmazások:

 • Oldószer maradék
 • Véralkohol

Folyadék injektálás/gőztér analízis (headspace)/szilárd fázisú mikroextrakció (SPME) analízis rendszer

Folyadék, nagy térfogatú injektálás, gőztér analízis és SPME injektálás lehetséges egy készülékkel. Illékony komponensek meghatározása szilárd vagy folyékony mintákból.


Rendszer konfiguráció: GC-2010 Pro + AOC-6000
 

Alkalmazások:
Oldószermaradék vizsgálat gyógyszerekből
Aromakomponensek vizsgálata élelmiszerekből

Duplatornyos injektálási rendszer

Az AOC-20 sorozat duplatornyos megoldást is kínál.Ha két ugyanolyan oszlopra és detektorra történik a párhuzamos injektálás, akkor ezzel a produktivitás megduplázható, míg ha a két oszlop különböző, akkor megerősítő vizsgálat is végezhető a mintákból. Mindkét esetben, a duplatornyos injektor hatékony eszköz a laboratórium produktivitása szempontjából.

Pirolízis rendszer

Nagy hőmérséklet hatására lebomlik a minta és a pirolitikus bomlástermékeket méri.


Rendszer konfiguráció:
GC-2010 Pro + EGA/PY-3030D automata mintaadagoló és fagycsapdázási (cryotrap) kiegészítők elérhetők hozzá

 

Alkalmazások:

 • A nagy molekulatömegű komponensek karakterizálása
 • Szervetlen mintákból (például kerámia) fejlődő gázok mérése

Szimulált desztilláció GC rendszer

A kőolajfrakciók forráspont szerinti eloszlását méri, ami a retenciós idő és a forráspont összefüggését használja fel. A desztilláció karakterisztikáját előre beállított riport szerint lehet nyomtatni.

Rendszer konfiguráció: GC-2010 Pro +WBI vagy OCI + LabSolutions + simulated distillation software

Alkalmazások:

 • Kőolaj frakciók

Ha tetszett, oszd meg:

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálnia?

 • hozzáférhet védett tartalmakhoz, applikációkhoz
 • feliratkozhat szakmai hírleveleinkre, melyekben értesítjük az Ön szakterületét érintő friss hírekről
 • igénybe veheti online support szolgáltatásunkat

addRegisztrálok

Friss tartalom

Ivóvíz határérték perklorát, klorát, klorit és bromit komponensekre nagyon alacsony, µg/L (ppb) tartományban vannak, amit a hagyományos ionkromatográf rendszerekkel szinte lehetetlen elérni.

Ezek mérését ezért vagy a rendszer módosításával, vagy alternatív méréstechnikával kell végezni.

Jelen összefoglalóban néhány Shimadzu-alkalmazást mutatunk be ezen komponensek vízmintákból történő mérésére.

Az új Shimadzu Gas Selector 2030 egység bemutatása

Gáztakarékosságra és a vivőgáz-adta lehetőségek bővítésére jó megoldást kínál a Shimadzu Gas Selector 2030 egysége.

A metanol és az acetonitril szerves oldószerek, amiket a fordított fázisú folyadékkromatográfiában gyakran alkalmaznak. A fizikai-kémiai tulajdonságaik eltérnek, ezért ebben az összefoglalóban 7 kulcsfontosságú különbségüket mutatjuk be, amiket érdemes szem előtt tartani a fordított fázisú folyadékkromatográfiás alkalmazásoknál.

A gyógyszeriparban felhasznált etanol tisztaságának teljesítenie kell a gyógyszerkönyvekben rögzített minőséget, melyek közül cikkünkben a szennyezők spektrofotometriás vizsgálatának műszeres és szoftveres megoldását mutatjuk be.

A Shimadzu első LC-MS/MS készülékének a megjelenése után nem csak a hardver és a szoftver fejlesztésén dolgozik, de olyan módszercsomagok kidolgozásán is, amivel nagymértékben meg tudja könnyíteni a felhasználók dolgát. A módszercsomagok olyan költségtakarékos megoldást kínálnak, amivel ezt a hosszú fejlesztési időt lehet csökkenteni.

SIL-40 automata mintaadagoló hasznos minta-előkészítési funkcióinak bemutatása.

Megnövelt analitikai hatékonyság és sokoldalú integrált adatkezelés a SIL-40 sorozat automata mintaadagolóinak kettős injektálás funkciójával.

A GC-2010 Pro készülék a rutin gázkromatográfok új generációja. Gyors fűtési és hűtési sebessége csökkenti az analízis idejét és nagyobb mintaszám mérését teszi lehetővé. A GC-2010 Plus technológiáját használva kombinálja a könnyű kezelést és a hatékony mérést kiváló érzékenység és precizitás mellett.

A korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is tartunk kromatográfiás tanfolyamokat, hogy ügyfeleink és partnereink tovább mélyíthessék a kromatográfiás ismereteiket.