A megfelelő rendszerindítási folyamat: a HPLC rendszer ekvilibrálása és a specifikus rendszeralkalmassági teszt (SST) futtatása kritikus lépések az LC futtatások előtt azért, hogy biztosítsuk a magas adatminőséget (reprodukálhatóság, pontosság, stb.) és hogy csökkentsük a karbantartás költségeit, növeljük az oszlop élettartamát. Ezek a lépések időigényesek a felhasználó számára, de ha nem megfelelően végzi ezeket el, az adatromláshoz és a szükséges újramérés miatti időveszteséghez vezetnek. Ebben az összefoglalóban azt mutatjuk be, hogy a Shimadzu hogyan tudja automatikusan felkészíteni a készüléket a mérésre.

A teljes analitikai folyamat automatizálása

A Shimadzu Nexera LC rendszere számos technológiával van felvértezve, amelyekkel a rutin műveletek összekapcsolhatóak és automatikus folyamattá alakíthatóak.

Az intelligens start-up része a Flow Pilot funkció, amit a melegítési (szakzsargonnal: felmosási) lépés követ. A rendszer képes automatikusan lefuttatni és kiértékelni a rendszeralkalmassági mintákat. A mérés után lehetőség van ütemezett leállításra, ami energiatakarékos módba kapcsolja a készüléket. Ezen funkciók kombinálásával tehát egy teljesen automatikus munkafolyamatot kapunk az egész analitikai ciklusra: Leállítás --> Rendszer indítása --> SST --> Analízis --> Eredmények riportálása --> Leállítás.

Intelligens indítás Flow Pilot funkcióval

Jól ismert jelenség az, hogy ha az analitikai oszlopot hirtelen nyomásemelkedés éri (nyomássokk), az hatással van az oszlop hatékonyságára és csökkenti az oszlop élettartamát. Az oszlop csatornásodik, ami miatt a csúcsok szélesednek, szétválnak vagy duplázódnak.

Ennek elkerülésére a felhasználók általában lépcsőzetesen, fokozatosan emelik az áramlási sebességet és az emelés után megvárják míg a nyomás stabilizálódik. Eközben az oszlop hőmérsékletét is emelik az üzemi hőmérsékletre. Ezek a lépések hagyományosan, mind manuálisak, tehát ott kell lenni a készülék mellett. A Nexera folyadékszállító egységek (pumpák) használják a Flow Pilot funkciót, amivel ezek a lépések automatikussá tehetőek. Ez szinkronizálja az áramlási sebesség és az oszlophőmérséklet emelését, stabilizálódását.

  1. A módszer szerinti áramlási sebesség 50%-ával indítja be a pumpát, és bekapcsolja az oszloptermosztátot.
  2. Az áramlási sebesség nem változik, amíg az oszlophőmérséklet el nem éri a módszer szerinti hőmérsékletet.
  3. Az áramlási sebességet tovább emeli a módszer szerinti áramlási sebességre.

Rendszeralkalmassági teszt (SST)

Az SST mintákat a kromatográfiás rendszer alkalmasságának ellenőrzésére használják. A tesztek azon a koncepción alapulnak, hogy a készülék, az elektronika, az analitikai művelet és a vizsgálandó minták egy közös rendszert alkotnak, ezért ezekkel a mintákkal az egész rendszert lehet ellenőrizni. Az SST kötelező az USP, az FDA és az EP szabványaiban, hogy ellenőrizze és biztosítsa az elemzési rendszerek folyamatos teljesítményét. Ennek ellenére számos különböző paraméter értékelhető a rendszertől és az elemzési feltételektől függően. Emiatt egyre nagyobb igény mutatkozik az SST paraméterek beállításának bizonyos fokú rugalmasságára és a modern LC rendszerekben való testreszabási lehetőségeikre.

Teljesen automatikus SST

Az SST paraméterek be vannak ágyazva a módszer file-ba. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók könnyen tudnak SST mintát indítani és elemzni. Az elemzést a módszer szerint beállított szempontok és paraméterek szerint végzi mint az elméleti tányérszám, tailing faktor, felbontás, kapacitásfaktor, stb. Az SST minta mérésének időpontja is megválasztható a mintasorozaton belül: minták előtt, között vagy után.

Ha az SST lefutott, az eredményt a kritériumok alapján „pass” vagy „fail” üzenettel jelzi. Az eredménytől függően a következő lépés automatikus, de ezt a felhasználó állítja be előzetesen, igényeinek megfelelően.

Ez az ábra egy példa ennek működésére. 4 kalibrációs és 7 ismeretlen minta mérése előtt futtatja az SST mintákat, közvetlenül a felmelegítés (warm-up) után. Ha az eredmény „pass”, akkor leméri a sztenderdeket és a mintákat.

Ha az eredmény „fail”, akkor futtat egy vak-ot, majd újraméri az SST mintát. Ha másodjára is „fail” az eredmény, akkor leállítja a mintasorozat futtatását, és a készülék standby módba kerül.

Ha a felhasználó automatikus leállítást is választott, akkor a készülék energiatakarékos üzemmódba kerül a mintasorozat végén.

Összefoglalás

Az intelligens Start-up és Flow Pilot funkciókkal automatizálható a munkafolyamat, ami a készülék beindítását és mérésre való felkészítését jelenti.

A felhasználó választhatja ki/állíthatja be az SST paramétereket a módszerben, amivel a mintasorozat validálása biztosítható automatikusan. Ezzel időt spórolunk és biztosítjuk az eredmények megbízhatóságát. 

A mintasorozat lemérését követően a Shutdown funkció használatával az egész munkafolyamat automatizálható. 

Ha tetszett, oszd meg:

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálnia?

  • hozzáférhet védett tartalmakhoz, applikációkhoz
  • feliratkozhat szakmai hírleveleinkre, melyekben értesítjük az Ön szakterületét érintő friss hírekről
  • igénybe veheti online support szolgáltatásunkat

addRegisztrálok

Friss tartalom

Az 1. rész leírja a mintaüvegek adszorpciójának mechanizmusait, és azt, hogyan csökkenthető ez az adszorpció kereskedelmi forgalomba hozott, alacsony adszorpciós fiolák (LabTotal Vial és TORASTTM-H Bio Vial) használatával. Az utóbbi időben számos kérés érkezett alacsony adszorpciós polipropilén (PP) pipettahegy (PP tip) kifejlesztésére. Ezek a kérések olyan felhasználóktól érkeznek, akik szabványos PP hegyeket használnak mintavételre, hígításra és minta-előkészítésre, és azt tapasztalták, hogy az adszorpció rontja az analitikai eredmények megbízhatóságát.

Ennek megfelelően, a TORAST-H Bio Vial fejlesztését folytatva, a Shimadzu a PP hegyekhez való adszorpciót is vizsgálta, és megkezdte egy alacsony adszorpciós PP hegy kifejlesztését, és a világon először forgalomba hozta a TORAST-H pipettahegyet. Ebben a részben bemutatjuk a PP hegyek adszorpciójának jelenségét, áttekintést adunk a TORAST-H Tipről, és ismertetjük annak adszorpciót csökkentő hatását.

Összefoglalónkkal szeretnénk rávilágítani a komponensek vialban történő adszorpciójának problémájára, lehetséges megoldására.

Az automata mintaadagolóval injektált minta kapilláris csöveken keresztül jut el a(z) (U)HPLC oszlophoz. Ha a mintaoldószer és a mozgófázis nem megfelelően keveredik amíg a minta eléri az oszlopot, a csúcs alakja torzulhat. A csúcs kiszélesedik, ha a mozgófázisnál nagyobb elúciós erősségű mintaoldószert használunk. Ez hatványozottan jelentkezik a kisebb belső átmérőjű csöveket alkalmazó UHPLC-rendszerek esetén.

A folyadék-folyadék extrakció (LLE), támogatott folyadék extrakció (SLE), és szilárd fázisú extrakció (SPE) technikák már évtizedek óta léteznek, és ha szerves minta-előkészítést végez, akkor legalább az egyik technikában már járatos. De ismeri-e mindegyik technikát? Miben hasonlóak? Miben különbözőek? Tekintse át ezt velünk!

A Shimadzu LC/MS/MS foszfolipid MRM-könyvtár két módszert tartalmaz: egyet a foszfolipidek osztályozására a biológiai minták fő foszfolipideinek átfogó elemzéséhez, a másikat pedig a zsírsavösszetétel meghatározására, amelyet az osztályozási módszerrel kapott analitikai eredmények felhasználásával hoztak létre. A könyvtár a 14-22 szénatomszámú zsírsavakat tartalmazó foszfolipideket célozza meg, és több mint 867 komponenshez tartalmaz MRM-átmeneteket. A könyvtár lehetővé teszi a foszfolipid profilalkotás elvégzését egy foszfolipid osztályozási módszerrel végzett kezdeti elemzéssel. Ezt követi egy módszer létrehozása a zsírsavösszetétel meghatározására az első analízis során kimutatott foszfolipidcsúcs alapján, majd ezt használva egy második elemzés elvégzése során a zsírsavösszetétel meghatározása történik meg.

A bomlásból származó hisztamin és tiramin, a hisztidin és a tirozin degradációjából keletkezik mikroorganizmusok hatására. Ha a lefogyasztott élelmiszerek, előre feldolgozott termékek, vörös húsú halak mint tonhal, bonito, makréla stb., nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak, akkor ételmérgezési tünetek jelentkezhetnek úgy mint láz, kiütések, szívdobogás. Az erjesztett élelmiszerekhez -mint bor vagy sajt- szintén kapcsolódhat hasonló jelenség. Ezenkívül a tiramin is erősítheti a hisztamin toxicitását, és az élelmiszerrel összefüggő migrén okozójaként jelentették.

Bár Japánban nincsenek speciális hisztaminnal kapcsolatos előírások, más országokban, beleértve az Egyesült Államokat és az EU-t, a hal- és halászati termékekre vonatkozóan a Codex (Nemzetközi Élelmiszer Szabványok) szabályozási határértékeit állapították meg. Mivel a tiramin és a hisztamin -az aminosavakhoz hasonlóan- aminocsoportot tartalmaz, a fluoreszcencia detektálása lehetséges az orto-ftal-aldehiddel (OPA) való derivatizálással. Itt bemutatunk egy példát a tiramin és a hisztamin elemzésére a Prominence Amino Acid Analysis rendszer segítségével, amelyben a detektálást oszlop utáni fluoreszcens származékképzéssel végezzük. Az ehhez az alkalmazáshoz rendelkezésre álló mozgófázis és reagens készlet tartalmazza a szükséges mozgófázisokat és reagenseket, így kiküszöbölik a mozgófázis előkészítésétéből adódó bizonytalanságot. Ezen kívül, mivel a minta előkezelése csak szűrést és hígítást tartalmaz ennél az alkalmazásnál, így az elemzés bonyolult feldolgozás nélkül is elvégezhető.

2021. szeptember 1-től a Simkon Kft. látja el a Biotage teljes körű képviseletét Magyarországon.

A tandem tömegspektrométer és a Probe Electrospray Ionization (PESI) módszer kombinációja lehetővé teszi Everolimus és Abirateron komponensek kvantitatív vizsgálatát plazmából, közvetlenül a fehérjekicsapást követően.

A megfelelő rendszerindítási folyamat: a HPLC rendszer ekvilibrálása és a specifikus rendszeralkalmassági teszt (SST) futtatása kritikus lépések az LC futtatások előtt azért, hogy biztosítsuk a magas adatminőséget (reprodukálhatóság, pontosság, stb.) és hogy csökkentsük a karbantartás költségeit, növeljük az oszlop élettartamát. Ezek a lépések időigényesek a felhasználó számára, de ha nem megfelelően végzi ezeket el, az adatromláshoz és a szükséges újramérés miatti időveszteséghez vezetnek. Ebben az összefoglalóban azt mutatjuk be, hogy a Shimadzu hogyan tudja automatikusan felkészíteni a készüléket a mérésre.

A sejttenyésztési folyamatok optimalizálása és ellenőrzése elengedhetetlen a biofarmakonok termelési hatékonyságának növeléséhez. A sejtterápia területén -beleértve a regeneratív gyógyászati eljárásokat is- különösen fontossá vált a tenyésztési folyamatok fokozott ellenőrzése, csökkentve ezzel a sejtek variabilitását és javítva a sejtek tömegtermelésének konzisztenciáját. Ezen célokra hasznos információt ad a kutatóknak a sejttenyészet felülúszó összetevőinek monitorozása. Jelenleg a tenyésztési folyamat felügyeletét pH méréssel, oldódó gázok és néhány komponens, pl.: glükóz, glutamin, laktát és ammónia mennyiségének mérésével végzik.